Het is HERFST!!

Herfst… de een denkt aan heerlijke wandelingen met je hond of buitenritjes met je paard in prachtig gekleurde bossen.  De ander denkt aan leunen tegen de wind op een stormachtig strand… En anderen.. tja die denken aan een fijne kachel, goed boek en een spinnende kat op je schoot. Waar je ook aan denkt… herfst is –evenals voorjaar- een seizoenswisseling die behoorlijk wat aanpassingen met zich mee brengt. Veel meer dan zomer of winter.

Voor onze dieren is vooral de verandering van de hoeveelheid daglicht- en de verandering tot het buiten kunnen zijn van de eigenaren- een belangrijk aandachtspunt.

Daglicht is een belangrijke leverancier van gezondheid. Denk aan bewegen, denk aan zuurstof…denk aan vitamine D en denk ook vooral aan plezier! Onze dieren ervaren al snel een  te kort aan deze belangrijke gezondheidselementen, zodra de dagen korter worden.

Het paard krijgt al snel een deken op… uit angst voor koude of nattigheid.

De hond krijgt minder  wandelingen… en als het aantal wandeluren niet afneemt, dan verloopt een gedeelte in het donker.

De kat, mag misschien wel buiten, maar als hij in het donker binnen moet zijn, verminderen ook voor katten de gezonde aspecten van buiten zijn.

Moeten we de herfst voor onze  dieren dan bezwaard tegemoet zien ? NEE alsjeblieft niet. Herfst en winter zijn geweldig… maar vragen even wat bewustzijn en soms wat aanpassingen.

Bewust worden

Daglicht: benut, daar waar mogelijk het daglicht dat er is voor je dier.

Moet je paard echt al onder dek? Het is nog  geen winter, de temperaturen zijn nog goed. Het aanmaken van een wintervacht is een gezonde verandering voor een lichaam. Natuurlijk liever niet voor een paard dat hoog in arbeid staat, maar recreatie paarden? Laat het dek overdag nog even af. Een beetje regen is gezond. Een beetje wind gaat nog prima als de omgevings-temperatuur niet te laag is. En zon/daglicht? Is echt gezond voor vacht, huid en weerstand.

Kan je hond misschien tussen de middag een lange wandeling maken in plaats van in de donkere avond of ochtend?  En als dat niet lukt kun je dan misschien je agenda op de vrije (weekend) dagen zodanig flexibel houden dat je naar buiten gaat als de zon schijnt.. en ook eens als het pijpenstelen regent…. De zon geeft vitamine D de regen geeft een natuurlijke douche.

Mag je kat misschien toch nog wat langer buiten blijven ? Donker is voor een kat immers alleen maar minder gevaarlijk! Kan je kat overdag een plekje krijgen waar hij het vrije zonlicht kan opvangen?

En dan nog even dit:

  • Honden lijken niet van regen te houden. Inderdaad, de eerste stappen zullen ze instinctief niet met graagte zetten. Even doorzetten.. en je ziet een andere hond. Honden kunnen genieten van de douche. Maar ook zij moeten, net als mensen, even “door “ komen.
  • Paarden hebben redelijk wat koude te verstouwen als zij langere tijd op een plaats moeten staan. Enerzijds omdat er te weinig beweging=doorbloeding is en anderzijds omdat de betonnen vloer van een box vaak erg veel kou laat “optrekken”
  • Honden kunnen jeuk klachten ontwikkelen tgv de vloerverwarming. Zorg voor een stuk koele bodem waar zij kunnen liggen. Desnoods met een isolatie tegel 
  • Katten kunnen ademhalingsklachten krijgen als gevolg van de droge inademingslucht die wordt veroorzaakt door de centrale verwarming. Zet waterbakken weg om te verdampen. 

Aanpassingen

Bovenstaande adviezen kunnen niet altijd worden gerealiseerd. Ieder klein stapje is al beter dan geen stapje. Maar daar waar je nog meer wilt doen kun je denken aan:

  • Reinigingskuur in voorjaar- en najaar. Zonder ballast in de rugzak van vervuiling, kan het dier goed en sterk de omslag maken.
  • Katten vitamine D suppleren. Binnen katten altijd, buiten katten vooral in de winter.
  • Paarden luchtweg ondersteuning. Paarden krijgen in de winter hooi ipv gras (liever geen voordroog). Hooi kan met regelmaat verneveld worden met een mengsel van essentiële oliën die schimmels onschadelijk maken.
  • Honden die huidklachten ontwikkelen tgv de warme binnen lucht kunnen geholpen worden met een mengsels van essentiële oliën dat genezend werkt voor de huid en jeuk vermindert.

Geniet van de herfst!! 

Margriet