TERUGBLIK INSPIRATIEDAG

Tekst geschreven door: Melanie Korpelshoek; natuurgeneeskundig diertherapeut

Voor de vierde keer organiseerde Silverlinde deze zomer de inspiratiedag. Het was weer een heerlijke dag voor en door afgestudeerden en studenten met een leuk, gevarieerd programma. We blikken nog even kort terug op deze dag vol boeiende lezingen, workshops en demonstraties!

In de ochtend nam Mariëlle Beverloo ons mee in de wereld van de kip. Ze liet ons zien hoe je met een beetje creativiteit – en eigenlijk op een vrij simpele manier – het leven van je kippen kunt verrijken, óok als ze in hun ren moeten worden gehouden. Diverse tips kwamen voorbij om bijvoorbeeld de huisvesting nog beter af te stemmen op de behoefte van de kip, om extra variatie aan te brengen in de voeding en om de dieren mentaal en fysiek wat meer uitdaging en spel te bieden.

Elly Lucieer volgde met enkele mooie en ontroerende verhalen over haar ervaring met stervensbegeleiding bij dieren. Wat kun je als therapeut voor zulke dieren en voor hun eigenaren betekenen? En wanneer is het moment daar, dat het voor beide partijen in orde is om elkaar los te laten? Elly deelde een aantal waardevolle inzichten in dit proces en in het afscheid tussen dieren onderling.

Ebel Pieters sloot de ochtend af met een lezing over het herkennen van pijn bij katten. Dieren kunnen een ware meester zijn in het verbergen van hun kwalen, zo ook de kat. Ebel gaf ons handige tips om pijn en ongemak bij katten sneller te herkennen aan de hand van 9 belangrijke tekenen. Veel eigenaren zijn zich niet bewust van de subtielere pijnsignalen die katten laten zien, maar als je weet waar je op moet letten, kun je eerder ingrijpen om verergering te voorkomen.

Begin van de middag mochten we deelnemen aan twee toffe workshops. Caroline Spek nam ons mee in een stukje marketing en business coaching. Wat kun je doen om jezelf als therapeut goed te presenteren? Hoe houd je rekening met verschillende doelgroepen waar je mee in aanraking komt, en waar je mogelijk mee kunt gaan werken? Een goede voorbereiding is het halve werk, dus kregen we tips en oefeningen om zelf een mooie pitch te kunnen maken en deze waar nodig aan te passen naar de omstandigheden. Daarnaast gingen we onder begeleiding van Vicky Vercammen aan de slag met heerlijke kruidenoliën en -tincturen in een workshop crème maken. Alle materialen en benodigdheden stonden klaar, en met het recept van Vicky konden we middels een koude bereiding de ingrediënten gaan verwerken. Ieder koos naar eigen inzicht een combinatie van kruiden voor de gewenste geneeskrachtige werking, en zo konden we allemaal met een eigen potje heilzame, zelfgemaakte crème naar huis!

Na de workshops gaf Corine Poldervaart een demonstratie van haar ervaringen met zelfselectie van kruiden en essentiële oliën bij dieren. Niet alleen deelde ze een aantal succesverhalen van diverse diersoorten die middels zelfselectie de weg naar herstel hadden teruggevonden; ook mochten we zelf wat van dit principe ervaren. Door blind enkele kruidenpoeders te proeven, konden we onze zintuigen de kans geven om te bepalen wat we wel en niet lekker vonden – en dus aan welke kruiden ons lichaam behoefte had – zonder direct onze ratio en kennis in te zetten over wat goed voor ons zou zijn.

We sloten af met een anamnesecafé waarin het vervolg werd besproken van een aantal casussen die eerder dit jaar gedeeld waren tijdens een jubileumbijeenkomst. Het was leuk en leerzaam om te zien welke stappen er met de dieren zijn gezet en hoe dit voor hun gezondheid en welzijn heeft uitgepakt. Met nog een borrel na afloop konden we – fysiek, mentaal en sociaal 😉 – verzadigd terugkijken op wederom een gezellige en inspirerende dag!