TERUGBLIK INSPIRATIEDAG

Tekst geschreven door: Melanie Korpelshoek; natuurgeneeskundig diertherapeut

Na een jaartje afwezigheid was het voor de (oud-)studenten en therapeuten van Silverlinde deze zomer hoog tijd om weer eens samen te komen voor een bruisende inspiratiedag. Vrijdag 26 augustus stond volop in het teken van kennis en ervaringen delen, ideeën uitwisselen en – zoals de naam al doet vermoeden – elkaar inspireren met nieuwe inzichten en mogelijkheden op het gebied van veterinaire natuurgeneeskunde. Ook was het een mooi moment om weer even gezellig bij te kletsen en te horen hoe het met iedereen gaat, niet onbelangrijk! Voor wie het gemist heeft (of voor wie nog even wil nagenieten), hierbij een impressie van deze dag.

Rikkie Weevers Stous nam de aftrap en vertelde ons over haar onderzoek naar de ziekte van Mortellaro in de melkveehouderij. Vanuit een natuurgeneeskundig oogpunt bracht zij het verloop van runderziektes door de jaren heen in kaart en legde zij de link tussen de leefwijze van de koe, invloeden van de mens en het ontstaan van ziekte. Wat bleek: hoe meer de vrijheid en zelfbeschikking van de koe door de eeuwen heen is ingeperkt, hoe meer runderziektes de kop opstaken. Ook koppelde Rikkie deze gebeurtenissen en ziektes aan miasma’s uit de homeopathie. Zo liet ze zien dat de huidige opleving van Mortellaro eigenlijk een ‘logisch’ gevolg is van alle ontwikkelingen in de rundveehouderij en er in beide een syfilitisch karakter te herkennen is, wat kan worden meegenomen in de behandeling.

Als tweede vertelde Iris Rutten over het vetmetabolisme bij carnivoren. Naar aanleiding van klachten bij haar eigen hond is ze dieper in deze materie gedoken, onder andere met behulp van bioresonantie. Ze kwam erachter dat er bij veel honden en katten met spijsverteringsproblemen sprake is van een verstoring in het vetmetabolisme. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol, en de boodschap die Iris voor ons had was dan ook om goed naar de voeding van je dier te kijken en niet alleen kritisch te zijn op de eiwitten en koolhydraten (waar al steeds meer mensen op letten), maar ook voorzichtig te zijn met de hoeveelheid vetten.

Anna van Os nam ons – vanuit haar ervaring met de educatieboerderij – mee in een brainstormsessie voor een project om kinderen (en volwassenen) spelenderwijs en proefondervindelijk kennis te laten maken met de wereld van diverse boerderijdieren. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen zich inleven in een konijn, geit of varken, en hen letterlijk de leefwereld van deze dieren laten ervaren zodat ze beter begrijpen wat een dier nodig heeft en waar het blij van wordt? Een soort bewustwordingsproces vanuit beleving in plaats van gerichte educatie door kennisoverdracht. Mooi om te zien hoeveel creatieve ideeën er ter plekke al ontstonden.

In de middag gaf Kirsten van der Linden ons inzicht in de homeopathische visie ten aanzien van allergieën. Waar men vanuit regulier perspectief vooral kijkt naar de allergenen – zoals in pollen, bepaalde voedingsmiddelen of het speeksel van vlooien – als veroorzaker van allergieën, wordt in de homeopathie het totale individu centraal gezet. Een allergie is een zichtbare uiting van een overactief immuunsysteem, dat te hevig op een (doorgaans onschadelijke) prikkel reageert. En dat hangt samen met hoe het individu zich verhoudt tot de buitenwereld, legde Kirsten uit. Waarom komt de buitenwereld zo sterk binnen bij het dier? In hoeverre kan het dier de eigen grenzen bewaken, zich laten zien en zijn of haar ruimte innemen? Deze thema’s, gelinkt aan het gevoel van veiligheid en zekerheid, spelen een belangrijke rol in de behandeling van het dier.

Als afsluiter gaf Corine Poldervaart met twee paarden een demonstratie van de Kruidenbar-methode die zij ontwikkeld heeft. Met behulp van Sara Kampert, die ons van een energetische vertaling van de paarden voorzag, liet ze zien hoe eigenaren zelf op een laagdrempelige manier hun paarden (of eventueel andere dieren) kunnen ondersteunen met kruiden. In deze methode worden paarden gestimuleerd om middels zelfselectie de kruiden uit te kiezen waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Instinctief weten de meeste dieren namelijk heel goed wat hun lichaam nodig heeft ter bevordering van de gezondheid. Met de Kruidenbar kunnen eigenaren hun paard verschillende kruiden aanbieden in de vorm van een soort ‘proeverij’, en vervolgens observeren en noteren hoe het paard op elk kruid reageert. Hiermee krijgen ze inzicht in de behoefte van het paard en kunnen ze het aanbod van kruiden hierop aanpassen. Een mooie manier om het dier meer keuze te geven en tegelijkertijd interactief met hem of haar bezig te zijn.

 

Na alle opgedane kennis en inzichten konden we tijdens de borrel nog even bijkletsen. Zeker na de studieperiode zien de meesten van ons elkaar niet zo vaak meer, dus dan zijn dit soort momenten extra fijn. In het dagelijks leven werken een hoop natuurgeneeskundigen ook veelal alleen; zo groot is onze beroepsgroep immers nog niet. Een inspiratiedag als deze is dan niet alleen leerzaam, maar het biedt ook een mooie gelegenheid om weer bijeen te komen en de verbinding te ervaren met gelijkgestemden in dit unieke vakgebied. Ik zou zeggen: op naar de volgende!