Tekst geschreven door: Mariëlle Beverloo juli 2022

Het is nu zomer en kippen kunnen enorm genieten van een zonnebad. Daar kunnen ze helemaal voor gaan liggen. Maar het is aan ons om te zorgen dat ze beschutting kunnen zoeken en geen uren in de brandende zon hoeven door te brengen. Winderig, regenachtig weer zonder beschutting is natuurlijk ook niet prettig. Er zijn veel manieren waarop je beschutte plaatsen kunt creëren. Uiteraard is het afhankelijk van het formaat van je ren wat je je dieren kunt bieden.

Het is het meest ideaal voor jouw kippen als je wat bomen, struiken en/of klimplanten in en rond je ren kunt plaatsen. Dit is een mooie natuurlijke oplossing die zorgt voor beschutting. Niet alleen tegen de zon maar ook bij wind en regen. Een ander voordeel is dat bomen en struiken insecten aantrekken. Dit zorgt er voor dat jouw kippen wat actiever zijn en meer bewegen. Ze moeten immers proberen om zo’n lekker hapje te pakken te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook een bessen- of frambozenstruik aan de buitenkant van de ren plaatsen. De kippen hebben er beschutting van en kunnen door het gaas ook genieten van het blad of de vruchtjes. En jij kunt de vruchtjes die aan de andere kant groeien plukken dus een win-win situatie.
Als het niet mogelijk is om door middel van struiken of bomen een beschutte plek te creëren, zou ik er zeker voor zorgen dat je op zonnige dagen een schaduwdoek ophangt of parasol neerzet. Je kunt zelf makkelijk schuilplekken maken door bijvoorbeeld een veilingkistje of een pallet op zijn kant te zetten. Tot volgende keer!