Jubileumdag 13 mei: Ode aan de dieren

Op zaterdag 13 mei vierde Silverlinde op feestelijke wijze het 25-jarig bestaan. Met deze jubileumdag brachten we een welverdiende ode aan de dieren die ons elke dag weer inspireren en verrijken – zonder hen immers geen Silverlinde! Het was een heerlijk zonnige dag, waarop we door verschillende sprekers werden meegenomen in onderwerpen variërend van kruidengebruik in tuin en wei tot speuren met je hond en huisvesting afstemmen op de aard van de diersoort. Ook werd er symbolisch een boom geplant ter ere van het jubileum. (En niet zomaar eentje natuurlijk…) Heb je deze feestelijke dag gemist, of blik je er graag nog even op terug? Lees dan gauw verder!

De ochtend begon met een leerzame en interactieve lezing van Monique over zelfselectie van wilde kruiden in tuin en wei voor hond, kat en paard. Ze liet ons zien hoe je zowel je tuin als een stuk weiland anders kunt inrichten, zodat enerzijds de natuur ervan opknapt en anderzijds de dieren – en jijzelf – ervan kunnen profiteren. Een win-winsituatie dus!

De boodschap van Monique in een notendop:

De meerwaarde van inheemse wilde planten in tuin en wei – Monique van Riel
Wie het aandurft om de natuur thuis wat meer haar gang te laten gaan, zal zien hoe goed dieren zich kunnen vermaken als je een deel van je gazonstrook of hoek van de tuin laat verwilderen. Niet alleen voor huisdieren, ook voor de insecten en vogels is het goed natuurlijk. Alles komt meer tot leven.

Mochten dieren iets nodig hebben voor buikklachten bijvoorbeeld, dan kunnen ze zichzelf aan een kruid helpen. Dat kan ons leren waar ze behoefte aan hebben. Door te observeren welke plant(en) de dieren uitkiezen, krijg je inzicht in welke geneeskrachtige eigenschappen ze opzoeken.

Ook in de wei is diversiteit nodig: naast een variatie in grassoorten kun je voor verrijking zorgen met kruiden in en om de wei. Paarden kun je, net als honden, begeleiden in het leren kennen van gezonde planten als ze hier nog niet bekend mee zijn.

Katten kun je meestal lekker hun gang laten gaan: een hapje van de ene plant, een dutje in of onder de andere plant, ze voelen vaak haarfijn aan wat ze nodig hebben – uitzonderingen daargelaten. Een beetje opletten met welke planten ze in aanraking komen is wel zo handig (en leerzaam); we willen het wel veilig houden natuurlijk. Het gaat om ecoplezier voor mens en dier!

Na deze start in het leslokaal werd het programma buiten voortgezet en gaf Nelleke een demonstratie ‘natuurlijk speuren en zoeken met je hond’, geassisteerd door de jonge en enthousiaste hond Bo (van Chantal). Hoewel het voor Bo de eerste keer speuren was, deed ze dit met succes! Hieronder enkele tips en een aanmoediging van Nelleke om ook zelf met je hond aan de slag te gaan:

 Natuurlijk speuren en zoeken – Nelleke Fruijtier
Deze activiteiten zijn voor elke hond geschikt en elke hond vindt het fantastisch: jong, oud, honden met een beperking… de neusjes doen het!

SPEUREN is heerlijk voor mens en hond, in de natuur en veilig, want aan een lange lijn (al kan het zonder natuurlijk ook, als de omstandigheden het toelaten). Denk wel aan een goed zittend tuigje, bij heel gretige speurders is het echt van belang dat het tuig steun geeft onder het borstbeen.

Het ZOEKEN naar een object – bijvoorbeeld een balletje – doen veel mensen al binnen, dat is natuurlijk ook prima, maar in de natuur heb je verwaaiing van geur door wind, dus een extra dimensie. Met honden die bijzonder talent en gretigheid hebben, kun je zogenaamd detectiewerk gaan doen. Denk aan douanehonden voor het opsporen van narcotica. Wrijf met je handen over het object voordat je het verstopt om het extra geur mee te geven, en laat de hond zijn neus achterna gaan!

Zowel met speuren als zoeken heb je bovendien een extra hulpmiddel bij gedragsproblemen. Het versterkt jullie band, je hond vindt je ZO leuk, want je doet samen iets geweldigs! Het versterkt niet alleen de onderlinge band maar ook de focus van je hond.

Dus vooral gaan doen!

In de middag, na een lekkere lunch in het zonnetje, liet Anna van Os de aanwezigen nadenken over de huisvesting van verschillende diersoorten. Elke soort heeft een aantal basisbehoeften om zichzelf veilig en gezond te kunnen houden, en het is belangrijk dat het verblijf daarop is afgestemd. Door te kijken naar de aard van de diersoort, begrijp je beter wat het dier in de huisvesting nodig heeft en kun je een aantal problemen en klachten voor zijn. Maar wat is dan bijvoorbeeld de aard van de geit, het konijn of de kip? Samen gingen we na hoe je dit kunt vertalen naar een optimale huisvesting voor de betreffende diersoort.

De jubileumdag werd afgerond met een toost op de afgelopen 25 jaar en de jaren die nog mogen volgen, en werd bezegeld met het planten van, jawel… een zilverlinde! (En dat op een zilveren jubileum. 😉) Leuk weetje: de zilverlinde werd vroeger volgens de oud-Hollandse spelling ‘silverlinde’ genoemd. Weten we ook weer waar die schrijfwijze vandaan komt. Een toepasselijke afsluiter van deze feestelijke dag en mooie mijlpaal. Laat de volgende 25 jaar maar komen!