Vraag het Margriet

Silverlinde speelt al ruim 30 jaar een belangrijke rol op het gebied van natuurgeneeskunde en wordt geleid door Margriet Cremers – Dudok van Heel. Elke editie van de nieuwsbrief beantwoordt Margriet een lezersvraag.

oktober 2023

Lezersvraag van Annetje de Vries:

Beste Margriet,

Mijn hobby kipjes zijn echt mijn hobby. Ik zorg veel en goed voor ze. Ondanks dat zie ik toch dat ze luizen hebben. Wat kan ik ertegen doen en wat kan het in de toekomst voorkomen?

 

Beste Annetje,

Luizen.. lastig… Dat is een algemeen gegeven. Hoe goed je zorg ook is, je kunt het niet altijd voorkomen. Dat lijkt me goed om te weten. Er zijn wel factoren die invloed hebben op de aanwezigheid van deze lastposten.
De algemene gezondheid is een belangrijke factor. Hoe zwakker, ouder, zieker de kip hoe gemakkelijker de luizen er “bezit” van nemen.

Luizen, vlooien en teken zijn eigenlijk de vriendelijke vuilnismannen van de natuur. Een dier dat zwak is en zichzelf niet goed meer kan genezen, zal al snel veel vlooien, teken en luizen krijgen. Doordat er veel bloed wordt gezogen, ontstaat bloedarmoede. Daardoor zakt het zieke dier langzaam weg in apathie en sterft daardoor een wat vriendelijker dood. M.a.w.: een dier in de natuur dat zal gaan sterven mag hopen op zoveel mogelijk vlooien en luizen en teken.;-)
Andersom: Je wilt ze niet bij je kippen dus houd hun weerstand zo hoog mogelijk.

  • Goede gevarieerde voeding en veel gevarieerd kruiden aanbod zal daarbij zeer zeker helpen.
  • Vermijden van stress eveneens. Op vaste tijden voeren, helpt. Maar zeker ook is het van belang om te zien of je toom goed passend is. Zowel onderling, als in relatie tot de beschikbare ruimte.
  • Een goed zandbad. Bij voorkeur met scherp zand (zandstrand of tuinaarde vermengd met volièrezand) werkt het beste. Goed opletten dat je de zandbak eens per week – en bij besmetting met luizen dagelijks – ververst.

Het gebruik van Stalspray (Silverlinde) voor het hok, de zitstokken en eventueel ook op de tegels als die in het hok zijn. Gebruik deze spray niet in de avond. De geur kan wat sterk zijn voor de kippen als ze voor de nacht op stok gaan.

Met bovenstaande maatregelen en middelen zal het snel voorbij zijn met de luizen!

Succes.