Vraag het Margriet

Silverlinde speelt al ruim 30 jaar een belangrijke rol op het gebied van natuurgeneeskunde en wordt geleid door Margriet Cremers – Dudok van Heel. Elke editie van de nieuwsbrief beantwoordt Margriet een lezersvraag.

Lezersvraag van januari 2024:

 

Beste Margriet,

Mijn cavia’s en konijnen leven het gehele jaar door buiten met nachthok. Ik vraag me weleens af of het niet te koud is voor deze diertjes…

Heb jij nog extra tips voor mij wat ik kan doen om het hen zo comfortabel mogelijk te maken?

Bedankt!
Nora van Leeuwen

 

 

Beste Nora van Leeuwen,

Een mooie vraag, dank je wel. Een vraag denk ik die veel mensen zich stellen.

Om te beginnen is het goed je te realiseren dat cavia’s en konijnen niet dezelfde oorsprong hebben. Cavia’s vinden een omgevingstemperatuur rond de 18-22 graden fijn. Temperaturen rond het vriespunt zijn lastig voor ze. Hoge luchtvochtigheid met lage temperaturen eveneens.

Konijnen daarentegen komen van oorsprong ook voor in onze omgeving en kunnen zich redden bij lage temperaturen.

Onze gedomesticeerde dieren echter zijn niet in staat om – instinctieve – maatregelen te treffen. Hun huisvesting maakt hen afhankelijk van hun verzorgers daarvoor.

Een aantal tips:

* Zorg dat het hok VAN de grond af staat. Onder het hok isolatiemateriaal zoals veel (los) stro, is zinvol.

* Zorg dat het hok aan de buitenkant goed geïsoleerd is: water- en winddicht (bijvoorbeeld een deken en daarover plastic). Er moet echter wel isolatie plaatsvinden! Dus op een mooie zonnige dag het plastic en de deken eraf en liefst ook een stuk hokrand OPEN.

* Plaats het hok op een onderstel waardoor je het kunt keren – van de wind af – en kunt verplaatsen (achter een wand / uit de wind).

* Zorg voor veel en los stro EN hooi en haal dagelijks de natte plekken uit het hok. Dit worden koude bronnen.

* Ververs het water 2x daags. Niet warm aanbieden. Lauw is in orde.

* Probeer af en toe wat lauwe voeding te geven. Dus bijvoorbeeld een stukje groente dat je heel kort op een radiator of in een pannetje hebt opgewarmd tot lauwe voeding. NIET WARM.

* Natuurlijk wil je graag je knuffelmomenten houden met je cavia of konijn en dat is heel goed. Besef echter dat als je hem mee naar binnen neemt.. omdat dat voor jouzelf comfortabeler is tijdens lage buitentemperaturen… dat er sprake is van grote temperatuurswisselingen. Probeer die te vermijden.

* In langdurige, zeer koude periodes kun je tijdens de nachten een ” ingepakte” hittepit als warmtebron in het hok leggen.

 

Veel (winter)plezier.

 Margriet Cremers

oktober 2023

Lezersvraag van Annetje de Vries:

Beste Margriet,

Mijn hobby kipjes zijn echt mijn hobby. Ik zorg veel en goed voor ze. Ondanks dat zie ik toch dat ze luizen hebben. Wat kan ik ertegen doen en wat kan het in de toekomst voorkomen?

 

Beste Annetje,

Luizen.. lastig… Dat is een algemeen gegeven. Hoe goed je zorg ook is, je kunt het niet altijd voorkomen. Dat lijkt me goed om te weten. Er zijn wel factoren die invloed hebben op de aanwezigheid van deze lastposten.
De algemene gezondheid is een belangrijke factor. Hoe zwakker, ouder, zieker de kip hoe gemakkelijker de luizen er “bezit” van nemen.

Luizen, vlooien en teken zijn eigenlijk de vriendelijke vuilnismannen van de natuur. Een dier dat zwak is en zichzelf niet goed meer kan genezen, zal al snel veel vlooien, teken en luizen krijgen. Doordat er veel bloed wordt gezogen, ontstaat bloedarmoede. Daardoor zakt het zieke dier langzaam weg in apathie en sterft daardoor een wat vriendelijker dood. M.a.w.: een dier in de natuur dat zal gaan sterven mag hopen op zoveel mogelijk vlooien en luizen en teken.;-)
Andersom: Je wilt ze niet bij je kippen dus houd hun weerstand zo hoog mogelijk.

  • Goede gevarieerde voeding en veel gevarieerd kruiden aanbod zal daarbij zeer zeker helpen.
  • Vermijden van stress eveneens. Op vaste tijden voeren, helpt. Maar zeker ook is het van belang om te zien of je toom goed passend is. Zowel onderling, als in relatie tot de beschikbare ruimte.
  • Een goed zandbad. Bij voorkeur met scherp zand (zandstrand of tuinaarde vermengd met volièrezand) werkt het beste. Goed opletten dat je de zandbak eens per week – en bij besmetting met luizen dagelijks – ververst.

Het gebruik van Stalspray (Silverlinde) voor het hok, de zitstokken en eventueel ook op de tegels als die in het hok zijn. Gebruik deze spray niet in de avond. De geur kan wat sterk zijn voor de kippen als ze voor de nacht op stok gaan.

Met bovenstaande maatregelen en middelen zal het snel voorbij zijn met de luizen!

Succes.