Vraag het Margriet

Silverlinde speelt al ruim 30 jaar een belangrijke rol op het gebied van natuurgeneeskunde en wordt geleid door Margriet Cremers – Dudok van Heel. Elke editie beantwoord Margriet een lezersvraag. 

We ontvingen de volgende vraag van Jeannet:

Hallo Margriet, Wij hebben een teefje van net 2 jaar oud. Ze is nog nooit loops geweest. Kan je daar misschien wat mee?

Beste Jeannet,

Dank voor je vraag.
Een teefje dat (nog?) niet loops wordt daar kunnen veel redenen voor zijn.

* Er kunnen mentale oorzaken zijn die er in grote lijnen op neer komen dat de natuur van mening is dat deze teef (nog) niet moet voortplanten.

* Er kunnen fysieke oorzaken zijn. Fysieke oorzaken moeten wel uitgesloten worden.

Afhankelijk van het ras en omstandigheden, wordt het over het algemeen rond het tweede levensjaar wel tijd om daarnaar te laten kijken.

Echter, heeft de teef een slechte start gehad in het leven, langdurig ziek geweest in de achterliggende periode of is er sprake van veel mentaal belastende factoren, dan kun je het nog een half jaartje aanzien voordat je laat onderzoeken of er fysieke oorzaken te vinden zijn.
Je kunt dan denken aan een niet goed ontwikkeld geslachtsapparaat of een probleem met het endocrien systeem.
Als er, na een aantal reguliere controles, geen afwijking te vinden zijn, dan kun je je rustig richten op eventuele mentale oorzaken.

Zijn er wel afwijkingen te vinden zoals bijvoorbeeld teveel cortisol in het lichaam of een inactieve schildklier, dan kun je je afvragen OF en zo ja wat voor soort aanpak daarvoor werkelijk nodig is.
Niet loops worden is in principe niet erg. Een schildklier afwijking of teveel cortisol in het systeem, vraagt wel om aandacht om schade elders in het lichaam te voorkomen.

De mentale oorzaken kunnen eveneens divers zijn: Een greep uit vele mogelijkheden : Er is een rang hogere teef in huis die met enige regelmaat een nest krijgt. In dat geval worden andere teven in de groep wel loops maar niet gedekt. Soms is de teef die wel gedekt wordt dermate nadrukkelijk in haar voortplantingsrecht,  dat de uitstraling daarvan voldoende is om de anderen te ” ontmoedigen”. Er ontstaat dus mentale terughouding die effect heeft op de fysieke ontwikkeling.

Je ziet Jeannet, het is wel een complex onderwerp. Waarin een kort artikel zoals hierboven, onmogelijk volledig op kan worden geantwoord. Ik hoop dat je met bovenstaande alvast een aantal stappen verder bent.

Vriendelijke groet,
Margriet.