Vraag het Margriet

Silverlinde speelt al ruim 30 jaar een belangrijke rol op het gebied van natuurgeneeskunde en wordt geleid door Margriet Cremers – Dudok van Heel. Elke editie beantwoord Margriet een lezersvraag. 

15-10-2021 We ontvingen de volgende vraag van Marijke: 

Beste Margriet,

Wij hebben een schotse terriër teefje van bijna 11 jaar. Van uit de reguliere dierengeneeskunde/veearts is mij geadviseerd om haar uit voorzorg te laten steriliseren, zodat ze geen baarmoeder problemen, zoals ontsteking e.d. kan krijgen. Persoonlijk twijfel ik over de ‘noodzaak’ hiervan, vind het nogal wat. Hoe kijkt u hier naar?
Vriendelijke groetjes,
Marijke Ooms

Beste Marijke,

Tjonge tja dat is een lastige- maar zinvolle- vraag!
Het antwoord is in mijn ogen steeds sterk afhankelijk van de hond en de leefomstandigheden. Voor sommige teven is het verwijderen van de baarmoeder zinvol, voor anderen eerder risico vol.
Lastig in deze is dat er geen statistieken zijn. Natuurlijk krijgt een teef waarvan de baarmoeder is verwijderd, geen baarmoeder problemen meer.

Problemen welke tav deze operatie kunnen ontstaan worden daaraan meestal niet gekoppeld, dus niet als “nadeel” van de operatie genoteerd. Daardoor hebben we dus geen “statistisch inzicht” in voor- en nadelen.

Een operatie brengt altijd wat risico mee van de narcose en wondheling.
Tevens worden de verschillende huidlagen wat veranderd -littekenweefsel oa.- ,waardoor verminderde doorstroming op de betreffende plek kan ontstaan. Met gevolgen van dien.
Urine incontinentie is -zeker op oudere leeftijd- ook een veel voorkomend probleem.
En, natuurlijk, de balans van het endocrien systeem zal zich moeten hervinden omdat de loopsheden wegvallen. Sommige honden herstellen deze endocriene balans goed, anderen blijven wat tobben ermee.

Dus: ja er zijn voordelen aan de operatie.
maar ook..-redelijk wat- nadelen die zich kunnen voordoen.

Een eigenaar van een teef die al een onregelmatige loopsheid kent, vaak wratjes maakt, en/of ontstekingsgevoelig is.. zal wellicht eerder tot deze ingreep overgaan, terwijl een eigenaar van een altijd vitale en gezonde teef het uitstelt.
Zoals gezegd: de keuze is in onze ogen ZO bepalend door de totaliteit van het individuele dier, dat het onmogelijk is een eenduidig antwoord te geven. Voor verdere informatie ben je van harte welkom in onze praktijk.

Vriendelijke groet,
Margriet.

 

08-07-2021 We ontvingen de volgende vraag van Jeannet:

Hallo Margriet, Wij hebben een teefje van net 2 jaar oud. Ze is nog nooit loops geweest. Kan je daar misschien wat mee?

Beste Jeannet,

Dank voor je vraag.
Een teefje dat (nog?) niet loops wordt daar kunnen veel redenen voor zijn.

* Er kunnen mentale oorzaken zijn die er in grote lijnen op neer komen dat de natuur van mening is dat deze teef (nog) niet moet voortplanten.

* Er kunnen fysieke oorzaken zijn. Fysieke oorzaken moeten wel uitgesloten worden.

Afhankelijk van het ras en omstandigheden, wordt het over het algemeen rond het tweede levensjaar wel tijd om daarnaar te laten kijken.

Echter, heeft de teef een slechte start gehad in het leven, langdurig ziek geweest in de achterliggende periode of is er sprake van veel mentaal belastende factoren, dan kun je het nog een half jaartje aanzien voordat je laat onderzoeken of er fysieke oorzaken te vinden zijn.
Je kunt dan denken aan een niet goed ontwikkeld geslachtsapparaat of een probleem met het endocrien systeem.
Als er, na een aantal reguliere controles, geen afwijking te vinden zijn, dan kun je je rustig richten op eventuele mentale oorzaken.

Zijn er wel afwijkingen te vinden zoals bijvoorbeeld teveel cortisol in het lichaam of een inactieve schildklier, dan kun je je afvragen OF en zo ja wat voor soort aanpak daarvoor werkelijk nodig is.
Niet loops worden is in principe niet erg. Een schildklier afwijking of teveel cortisol in het systeem, vraagt wel om aandacht om schade elders in het lichaam te voorkomen.

De mentale oorzaken kunnen eveneens divers zijn: Een greep uit vele mogelijkheden : Er is een rang hogere teef in huis die met enige regelmaat een nest krijgt. In dat geval worden andere teven in de groep wel loops maar niet gedekt. Soms is de teef die wel gedekt wordt dermate nadrukkelijk in haar voortplantingsrecht,  dat de uitstraling daarvan voldoende is om de anderen te ” ontmoedigen”. Er ontstaat dus mentale terughouding die effect heeft op de fysieke ontwikkeling.

Je ziet Jeannet, het is wel een complex onderwerp. Waarin een kort artikel zoals hierboven, onmogelijk volledig op kan worden geantwoord. Ik hoop dat je met bovenstaande alvast een aantal stappen verder bent.

Vriendelijke groet,
Margriet.