Onze nieuwsbrief is in een nieuw jasje gestoken. Elk kwartaal zullen we één mailing versturen. Een super leuke nieuwe rubriek is “Vraag het Margriet”. Heb jij een vraag waarvan je graag het antwoord wilt ontvangen kun je deze mailen naar info@silverlinde.com en wellicht komt het antwoord op jouw vraag in de volgende nieuwsbrief.

Voorjaarseditie 2021:

Vraag van Maria de Jong:

Mijn hond kwam vorig jaar al zo slecht uit de rui en nu is hij nog niet eens begonnen. Zijn vacht is nog heel dik en vol. Hoe kan ik de rui bevorderen. ?

 

 

Beste Maria de Jong,

Dank voor je vraag. Het wisselen van zomer-naar winter vacht is een karwei waarvoor het lichaam veel energie moet opbrengen. Opvallend genoeg zelfs vraagt het loslaten van de wintervacht meer energie dan het aanmaken ervan. Toch is het heel belangrijk. Een wintervacht die niet goed loslaat kan verstikkend gaan werken. Te weinig zuurstof op de huid kan huidklachten geven. Langere vachten kunnen gaan vervilten en daardoor pijn geven bij het bewegen.

 

De reden waarom de rui moeizaam op gang komt- of goed doorzet- is vaak te vinden in verschillende factoren:

– De omgevingstemperatuur is te constant.
         Honden die veel binnen zijn , zijn eigenlijk de binding met de seizoenen een beetje kwijt. Vooral daar waar                   sprake is van vloerverwarming zien we een matige winternacht ontstaan die- tgv het gelijkblijvend klimaat in               huis- moeizaam gaat loslaten
– Het daglicht is te beperkt toegankelijk voor de hond.
        De rui wordt niet alleen gestimuleerd door de temperatuur maar ook door de intensiteit en hoeveelheid                      daglicht- UV licht. Honden die veel binnen zijn en alleen begin-einde dag worden uitgelaten, worden                             onvoldoende gestimuleerd omdat zij niet de “langere” daglicht uren ervaren.

Maar de belangrijkste factor is de conditie van de hond. Met andere woorden: Heeft het lichaam de energie om dit proces goed uit te voeren? Lever en nieren zijn de reinigende organen van het lichaam. Door deze op te schonen- dus de ballast aan afvalstoffen goed af te voeren- komt er energie vrij. Een goede reiniging aan het begin van het voorjaar is dan ook een goede manier om de rui de stimuleren en te ondersteunen.

De keuze welke reinigingskuur je inzet is o.a. afhankelijk van :

  • Mag het een middel zijn dat sterk genoeg is om resten van reguliere middelen te verwijderen Zoals draagstoffen van vaccinaties, ontwormings-middelen of reguliere medicatie. (groene leem kuur) Als er reguliere medicatie gegeven wordt, of er platen of schroeven in het lichaam aanwezig zijn, zijn deze sterkere middelen dus ongeschikt, dan adviseren we de Chlorfylkuur
  • Heeft de lever eerst een ondersteunend middel nodig, voordat deze de afvalstoffen kan afvoeren of kan er direct gestart worden met de reiniging. Mariadistel of een andere levermiddel.

Advies vragen is zinvol. Wil je meteen beginnen dan adviseer ik:

Langzaam beginnen bijvoorbeeld door slechts de helft van de geadviseerde dosering te geven en dan ietsje langer blijven geven.

Veel succes. Margriet Cremers- Dudok van Heel