1998… het jaar waarin het allemaal begon…

Tekst: Pauline Montizaan 

Per toeval kwam ik eind 1997 in contact met de Silverlinde. Een vriendin en collega-dierenarts zocht voor 16 en 17 oktober een plek om te slapen, omdat ze een 3-daagse cursus aromatherapie ging doen in Breda en laat dat nou net 10 minuten fietsen van mijn huis gegeven worden.  Zo vlak bij mij en ik had tot die tijd nog nooit van de Silverlinde gehoord! Tijdens die avonden vertelde mijn vriendin Mariette me, dat ze van plan waren veterinair-natuurgeneeskundige opleidingen te starten in Meppel en in Breda. In Breda werd nog gezocht naar een dierenarts om het medische vak op te zetten en te geven. Zij dacht dat dat wel iets voor mij was…. Zij was van plan om in Meppel hetzelfde te doen. Dan konden we samenwerken!

28 oktober trok ik de stoute schoenen aan en belde ik met Margriet Cremers voor een afspraak op 7 november. Ik herinner mij het gesprek met Margriet aan de keukentafel nog erg goed. Wat was dat een open en fijn gesprek en wat voelde het goed, een beetje als thuiskomen… Wel spannend en veel werk te verzetten, maar ik had er zin in.

16 januari 1998 was de eerste vergadering van vakdocenten. Wat een enthousiaste club! De voorbereidingen konden beginnen: Leerdoelen opstellen, boeken uitzoeken en lesstof schrijven.

De eerste lesdag voor medisch was op zaterdag 28 februari en een les duurde toen nog 2 uur. De lesdagen waren van 9 tot 17:00 uur. Een deel van de schuur was omgebouwd tot 2 leslokalen met ‘kantine’ en 2 toiletten. Het andere deel bleef stal voor de pensionpaarden. Silverlinde heeft naast de pensionpaarden ook een keur van andere dieren gehad voor gebruik in de lessen: o.a. Geitjes, 2 koetjes en tot voor kort ook nog 2 ezels. Heel nuttig voor het praktische deel van het onderwijs!

Ieder jaar kwam er een nieuwe groep op een nieuwe dag bij.  Hiervoor was de uitbreiding van het docententeam wel nodig. De opleiding was in eerste instantie een 5 jarige opleiding op HBO niveau. Later is er tijdelijk ook een 3-jarige opleiding bijgekomen. Het aantal groepen op een dag nam toe en het was nodig dat er leslokalen bijkwamen. Zo was er ook een leslokaal op het industrieterrein op het Weidehek. Er waren steps aanwezig voor de studenten om zich tussen de lessen ernaartoe te verplaatsen.

De opleiding blijft zich aanpassen aan de vraag en blijft vernieuwen. De opleiding tot veterinair therapeut duurt nu 4 jaar en er is een splitsing gekomen in basis en plusgroepen. Er zijn de laatste jaren ook nieuwe opleidingen gestart zoals fytotherapie en homeopathie. In de eerste jaren werkten we nog met overhead projectoren. Toen er Smartboards op de markt kwamen, was de Silverlinde er al vlot bij. Eerst alleen voor gebruik ter plaatse, maar sinds de Coronatijd is het nu ook mogelijk om sommige lessen online te volgen.

Wat voor mij begon als een spannend avontuur duurt nu al 25 jaar. Silverlinde gefeliciteerd met het jubileum en nog vele jaren!

 

Pauline Montizaan

Docent medisch