Bella

Tekst: Margriet Cremers

BELLA de Fell (pony)
In de tijd dat er nog veel consulten “op locatie” plaatsvonden, kwam ik terecht op de locatie van Bella en haar haflinger vriendin.
Beide pony’s stonden “aan huis”. Een stalletje, een klein stukje kapot gelopen grond en een kleine rijbak. Beide tienerdochters reden de paardjes in de kleine bak en gingen twee keer per week naar de manege verderop in het dorp, waar zij springles namen.
Toen ik aan kwam lopen stond de haflinger, relatief vrolijk en gezond, op het stukje grond. Toen ik verder liep en in de stal kon kijken brak mijn hart. Ik kreeg een mentale optater. Het beeld was indringend, maar de hulpvragende ogen van Bella nog veel meer.
Bella stond in een box, welke rondom was afgezet met stroomdraad. Dit omdat zij zich “anders lelijk kaal zou schuren”.
Ik begreep snel dat Bella een van de dieren is die erg slecht met het stroomveld uit de voeten kan.
Ze stond opgesloten binnen een – voor haar – gekmakende cirkel.
Bijna had ik haar eigenhandig de box uit gehaald. Even wachten en slikken was beter.
Het gesprek met eigenaren maakte het duidelijk: Bella zou op Silverlinde komen wonen.
Dat leek de beste oplossing. Maar helaas, Bella werd helemaal niet “blij”. Ze bleek fel, narrig, en aanvallend. Ze vond heel moeizaam aansluiting in de kudde, was bereid om iedereen, mens en dier, uit haar omgeving weg te slaan of te bijten. Alleen met kinderen kon ze heel goed overweg. Warm en open trad ze alle kleintjes op ons erf tegemoet.
Natuurlijk kreeg zij snel de bijnaam Bel, de FEL (zij is een Fell pony).
Maar, ook hier zagen we de heilzame inwerking van een natuurlijk vorm van dieren houden, de heilzaamheid van het landgoed… Bella leerde banden aan te gaan met mensen en sommige paarden. Ze werd liever, zocht contact en in de loop van de jaren konden we haar zomer eczeem – dus haar jeuk – terugbrengen tot een zeer handzaam niveau.
Bella staat minder alleen, maakt deel uit van de kudde, heeft haar maatjes en geniet van Sonja en Amber die dol op haar zijn en heel goed voor haar zorgen. Na een wat aarzelende start bleek gelukkig toch: eind goed al goed.